Nieuws RIVM RSS nieuwsitems
- In Zuid- en Midden-Nederland kans op smog door ozonby Webredactie on 3 oktober 2023 at 18:15
Van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 september 2023 wordt de luchtkwaliteit naar verwachting onvoldoende tot slecht in Zuid- en Midden-Nederland vanwege smog door ozon. Met name vrijdag en zaterdag is de luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben.
- In heel Nederland kans op smog door ozon en fijnstofby Webredactie on 3 oktober 2023 at 18:15
Tot en met zondag 10 september 2023 wordt de luchtkwaliteit naar verwachting onvoldoende tot slecht in geheel Nederland vanwege smog door ozon en fijnstof. Ook geldt voor heel Nederland een stookalert. De verwachte hoge concentraties fijnstof komen bovenop de eerder gemelde ozonconcentraties.
- Coronaprik voor risicogroepen; 60 plussers, griepprikgroep, zorgmedewerkers en zwangerenby Webredactie on 3 oktober 2023 at 18:15
Vanaf 19 september ontvangen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM start met het uitnodigen van mensen van 60 jaar en ouder.
- Geen verbetering in mentale gezondheid jongerenby Webredactie on 3 oktober 2023 at 18:15
Huisartsen registreerden in het tweede kwartaal van 2023 een toename van zelfdodingsgedachten en -pogingen onder jongeren in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Deze inzichten komen voort uit het Gezondheidsmonitor COVID-19 kwartaalonderzoek van juni 2023. Dit onderzoek omvat zowel de achtste rapportage gericht op de jeugd als de zesde rapportage gericht op volwassenen.
- COVID-19 modelleringswerk RIVM beoordeeld door internationale expertsby Webredactie on 3 oktober 2023 at 18:15
Een internationale auditcommissie van wetenschappelijke experts heeft in opdracht van de Commissie van Toezicht RIVM, het data analytics en modelleringswerk COVID-19 beoordeeld. Deze modellen en data vormden een wetenschappelijke basis voor adviezen van onder andere het OMT Outbreak Management Team (Outbreak Management Team) voor de bestrijding van COVID-19 in Nederland.
NU – Gezondheid Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
- NU+ | Steeds meer mensen met kanker: ‘Zien nu effect van roken en zonnen’by Sarah Sitanala on 2 oktober 2023 at 12:11
Opvallend veel vrouwen krijgen longkanker, ziet het Integraal Kankercentrum Nederland. In de nabije toekomst zal het aantal mensen met kanker alleen maar toenemen. Hoe is die verwachte stijging te verklaren? En is daar iets tegen te doen?
- Relatief veel Nederlandse vrouwen krijgen longkankerby onze nieuwsredactie on 2 oktober 2023 at 08:29
Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen opvallend veel vrouwen longkanker. Het aantal ziektegevallen binnen die groep is hier groter dan in de meeste andere Europese landen, signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
- Steeds meer mensen komen om door val: verdubbeling in ruim tien jaar tijdby onze nieuwsredactie on 2 oktober 2023 at 06:38
Steeds meer mensen komen om het leven door een val. In 2022 zijn twee keer zoveel personen door een val overleden als ruim tien jaar geleden.
- Met name mensen met overgewicht zijn overleden aan coronaby onze nieuwsredactie on 29 september 2023 at 13:49
In de eerste twee coronajaren zijn er 30.000 mensen meer overleden dan op basis van historische sterftecijfers werd verwacht. De oversterfte is een direct gevolg van corona. En overgewicht lijkt daar een grote rol in te spelen.
- Ongeveer de helft van de Nederlanders krijgt de diagnose kankerby onze nieuwsredactie on 28 september 2023 at 16:43
Ongeveer de helft van de Nederlanders krijgt minstens één keer de diagnose kanker in zijn of haar leven. Dat zijn er flink meer dan pakweg dertig jaar geleden, toen het nog om een op de drie mensen ging.
Gezondheidsnet nieuws Op GezondheidsNet vind je gezondheidstips, achtergrondinformatie over ziektes en aandoeningen, de lekkerste recepten en nog veel meer om gezond te worden en te blijven.
- Snurken voor je vijftigste? Meer kans op hart- en vaatziektenby Aukeline van Dorp on 4 september 2023 at 08:32
Snurk je vóór je vijftigste, dan heb je later meer kans op hart- en vaatziekten zoals een beroerte of hartritmestoornissen. Door het snurken zakt het zuurstofgehalte in het bloed namelijk tijdelijk, blijkt uit recent onderzoek dat is gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress in Amsterdam.
- ‘100 jaar oude ingreep geeft meeste succes bij baarmoederverzakking’by Franca van Dalen on 16 augustus 2023 at 07:34
Zo’n 40 procent van de vrouwen boven de 45 jaar kampt in meer of mindere mate met een verzakking. Lang niet iedereen ondervindt klachten van zo’n verzakking, maar het leidt toch jaarlijks bij zo’n 15.000 vrouwen tot een medische ingreep. Uit vergelijkend onderzoek blijkt nu dat een honderd jaar oude methode betere resultaten na de operatie laat zien dan een meer recent ontwikkelde methode.
- Studie: bij 5000 stappen lager risico op vroegtijdig overlijdenby Aukeline van Dorp on 10 augustus 2023 at 07:15
Mensen die vijfduizend stappen per dag zetten, lopen minder risico om vroegtijdig te overlijden door hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas. Dat concludeert een grote internationale studie onder bijna 227.000 mensen, meldt RTL Nieuws.
- Vrouwen vallen vaker van de trap dan mannenby David de Wilde on 2 augustus 2023 at 14:39
Iedereen kan natuurlijk van de trap vallen. Maar bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen, zo blijkt uit onderzoek. Hoe komt dit?
- RIVM: Nederlanders krijgen te veel PFAS binnenby Ilona Meernik on 7 juli 2023 at 09:26
Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater samen. Dat bevestigt nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het belangrijkste advies: ‘Eet zo gevarieerd mogelijk’.
Zorginstituut Nederland – Nieuwsberichten Nieuwsberichten op Zorginstituut Nederland
- Kwaliteitsraad verwelkomt nieuw lidon 2 oktober 2023 at 07:00
Marcel Canoy is per 1 oktober 2023 voor 4 jaar benoemd tot lid van de Kwaliteitsraad, het adviesorgaan op het gebied van kwaliteit van zorg van Zorginstituut Nederland.
- In 4 stappen naar toekomstbestendige vaatchirurgische zorgon 13 september 2023 at 14:15
Het is noodzakelijk dat ziekenhuizen gaan samenwerken in vaatchirurgische netwerken. Op die manier kunnen zij deze zorg samen toekomstbestendig maken. Dit staat in het ‘Plan van aanpak Netwerkvorming, concentratie en spreiding vaatchirurgische zorg’. Het plan van aanpak is de uitwerking van afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Chirurg en kwartiermaker Peter Go maakte het plan samen met partijen in de zorg in opdracht van Zorginstituut Nederland.
- De Adviescommissie Pakket verwelkomt 2 nieuwe ledenon 4 september 2023 at 09:16
Stephanie Klein Nagelvoort en Pieter van Baal zijn voor 4 jaar benoemd tot lid van de Adviescommissie Pakket (ACP), het adviesorgaan van Zorginstituut Nederland op het gebied van het basispakket van de zorgverzekering.
- Zorginstituut: maatschappelijke agenda in strijd tegen hart- en vaatziektenon 31 augustus 2023 at 05:00
Steeds meer Nederlanders hebben een hart- of vaatziekte of lopen een verhoogd risico hierop. Zonder ingrijpen zijn deze aandoeningen, samen met kanker, in 2040 naar verwachting verantwoordelijk voor de hoogste ziektelast voor patiënten en de meeste sterfgevallen. Dit schrijft Zorginstituut Nederland in het ‘Signalement passende zorg voor mensen met hart- en vaatziekten: Hart voor Vaten’. Doel van het signalement is het opstellen en uitvoeren van een maatschappelijke agenda die een omkering in de huidige aanpak van hart- en vaatziekten teweeg moet brengen. De focus moet verschuiven van het behandelen van aandoeningen naar het voorkomen ervan.
- Sluis voor dure geneesmiddelen beperkt verdringing andere goede zorgon 14 augustus 2023 at 10:44
De sluis voor dure geneesmiddelen is een goed middel om ziekenhuisgeneesmiddelen die goed werken met een betaalbare prijs toe te laten tot het basispakket van de zorgverzekering. Met de sluis verminderen we de verdringing van goede ziekenhuiszorg door geneesmiddelen met een te hoge prijs. Als nieuwe geneesmiddelen in de sluis zijn geplaatst, hebben patiënten geen of beperkte toegang tot deze middelen. Maar uiteindelijk levert de sluis meer gezondheidswinst op voor de samenleving, omdat meer andere ziekenhuiszorg beschikbaar blijft. Dat blijkt uit onderzoek van Equalis in opdracht van Zorginstituut Nederland.
Zorgvisie De brug tussen beleid en praktijk
- Wijkverpleegkundigen besparen tijd met bestelplatform zorgproductenby Corine Lutz on 3 oktober 2023 at 04:30
Een centraal bestelplatform waarmee wijkverpleegkundigen en -verzorgenden op één plek alle zorgproducten kunnen bestellen is een stap dichterbij gekomen. Een groep aanbieders van wijkverpleging heeft hier op 2 oktober een intentieovereenkomst voor getekend met CB Healthcare bv, de eigenaar en ontwikkelaar van het bestaande bestelplatform SUP.
- Teun Toebes: ‘We hebben dementie gemaakt tot een sociale dood’by Bart Kiers on 2 oktober 2023 at 15:23
Teun Toebes en Jonathan de Jong maakten de documentaire Forever Human over dementie na een wereldreis langs inspirerende voorbeelden in elf landen. De hoopvolle film laat zien dat het kan zonder een systeem dat mensen opsluit buiten de samenleving. “Als we mensen met dementie echt als mens zien, veranderen alle regels en protocollen waarmee we het systeem hebben ingericht.”
- Poll: Personeelstekort dwingt tot motivatie boven diplomaby Redactie Zorgvisie on 2 oktober 2023 at 14:33
Hoe ga je als zorginstelling om met personeelstekort? Bij ’s Heeren Loo hervormden ze onlangs het sollicitatiebeleid, en stopten met plaatsen van vacatureteksten. Is dit een (goede) manier om nieuw personeel te enthousiasmeren?
- FNV wil 8 procent erbij voor umc-medewerkersby Suzanne Bremmers on 2 oktober 2023 at 07:30
Zorgbond FNV wil dat umc-medewerkers vanaf januari 2024 8 procent meer loon krijgen. Dat is de inzet voor de nieuwe cao-onderhandelingen die woensdag 4 oktober beginnen. In 2023 kregen de umc-medewerkers een loonsverhoging van 10 procent.
- OnlinePROMS: meet de effectiviteit én patiëntervaring van behandelingenby Performation on 2 oktober 2023 at 05:00
Als medisch specialist streef je naar de beste resultaten van een behandeling én patiënttevredenheid. Met OnlinePROMS meet je dit eenvoudig en verzamel je data voor VBHC, voortdurende monitoring van patiënten en wetenschappelijk onderzoek.
Blogs – Zorgvisie De brug tussen beleid en praktijk
- Leren in de zorg #1: ‘Het lerend zorgsysteem’by Gastauteur on 2 oktober 2023 at 12:39
In een vierluik blogs onderzoeken Egge van der Poel en Josefien de Bruin hoe er in het zorgsysteem geleerd kan worden. In dit eerste deel bespreken ze samen ‘Het lerend zorgsysteem’, en nodigen ze u uit om mee te denken.
- Blog: Geef zorgaanbieders meer vertrouwen en autonomieby Gastauteur on 25 september 2023 at 13:21
“Er moet iemand knopen doorhakken.” Marcel Levi en schrijver van deze blog, Martien Bouwmans, zijn het erover eens dat er winst te behalen is in besluitvormingskracht. Om zorgaanbieders meer vertrouwen en autonomie te geven, moet er ruimte én geld beschikbaar zijn.
- ‘IZA doorzetten zonder preventie? Niet te rijmen’by Gastauteur on 21 september 2023 at 13:23
Helen Mertens en Stef Kremers van het Maastricht UMC+ schrikken van de Prinsjesdagplannen. “Structurele verandering vergt een visie die verder reikt dan een kabinetsperiode.” En laat IZA daar nu precies de handvatten voor bieden.
- Zzp-discussie blijft voortdurenby Gastauteur on 19 september 2023 at 12:02
Het blijft tobben met de inzet van zzp’ers. Wat zou kunnen helpen is dat er duidelijke criteria worden gesteld om het kaf van het koren te scheiden.
- Behandeling bij arts X of Y: de kosten zijn gelijkby Gastauteur on 18 september 2023 at 15:25
Zorgbudgettering in de ggz, houdt dit stand bij de rechter? Eerder was een rechter nog een ‘halfgod’ die de wet toepaste. Nu worden zaken ook beoordeeld vanuit politiek, maatschappelijk en ethisch perspectief. Wat betekent dit voor de keus van de patiënt?
Magazine artikelen Archive – Zorgvisie De brug tussen beleid en praktijk
- Spreken in plaats van typenby Sytse Wilman on 11 september 2023 at 13:03
Niemand is in de zorg gaan werken uit liefde voor typen. Toch zijn zorgprofessionals vele uren kwijt aan verslaglegging en rapportages. Inspreken in plaats van opschrijven is daar een mogelijke oplossing voor, zeker als dit wordt ondersteund door de nieuwe generatie artificial intelligence.
- Bureaucratie IZA blokkeert uitvoeringby Frits Baltesen on 27 juni 2023 at 00:00
Het Integraal Zorg- akkoord is veel te technocratisch en dreigt vast te lopen. Zorginstellingen schakelen massaal consultancybureaus in om hun IZA-plan rond te krijgen, wat vele miljoenen euro’s kost. “IZA is giga-knellend.”
- Conny Helder: het aantal zzp’ers moetby Frits Baltesen on 27 juni 2023 at 00:00
De grijze golf komt er in rap tempo aan. Daarom werkt minister Conny Helder voor Langdurige Zorg aan plannen om het personeel voor de zorg te behouden. Ze ijvert onder meer voor btw-vrije uitwisseling van personeel en ze spreekt zich voor het eerst duidelijk uit over de nadelen van het hoge aantal zzp’ers. Dat percentage moet omlaag.
- Groene GGZ: natuur als medicijnby Laura van Elst on 27 juni 2023 at 00:00
Zonder ingrijpen zullen in 2060 de uitgaven aan de geestelijke gezondheidszorg vervijfvoudigd zijn. Om het tij te keren én om de sector te vergroenen, is de Groene GGZ opgericht, waarbij instellingen en de Nederlandse ggz de biodiversiteit bevorderen en de natuur inzetten als medicijn.
- Digitale antwoorden en hulp liggen in het verschietby Sytse Wilman on 27 juni 2023 at 00:00
Kunstmatige taalmodellen staan sinds de doorbraak van ChatGPT volop in de belangstelling. Een hype, zegt de een. Een revolutie, zegt de ander. Welke mogelijkheden en toepassingen zijn er voor de zorgsector?
congressen – Zorgvisie De brug tussen beleid en praktijk
- Masterclass Complexity Thinkingby fediverbeek on 22 september 2023 at 09:09
Complexiteitsdenken bestuurlijk toepassen
- Organisatie van data analyticsby fediverbeek on 21 september 2023 at 08:26
Voor leiders in de zorg
- Masterclass Combifunctiesby fediverbeek on 21 september 2023 at 08:17
Samenwerken als gewoonte in zorgorganisaties
- Advanced Program Zorgmanagementby MixCom Online on 20 september 2023 at 12:15
De belangrijkste MBA vakken voor de zorg.
- Masterclass Leidinggeven aan generaties op de nieuwe werkvloerby MixCom Online on 15 september 2023 at 13:25
Sleutels en oplossingen om kracht te halen uit álle generaties
Zorg+Welzijn Praktijk en beleid in het sociaal domein
- Het rugzakje van Reshmie Oogink: ‘In mijn sport vecht je door en vraag je geen hulp bij depressie’by Carolien Stam on 2 oktober 2023 at 14:02
Tweevoudig Olympiër Reshmie Oogink is sinds twee maanden gestopt met taekwondo. Ze moest vechten om topsporter te zijn. Tot ze neergehaald werd door een depressie. ‘Ik heb geleerd hoe belangrijk hulpverleners zijn die een stap extra willen zetten.’
- 25 invloedrijke denkers en doeners in het sociaal domeinby Heleen Bastiaanse on 2 oktober 2023 at 07:50
Ze doorbreken taboes, dragen oplossingen aan voor grote maatschappelijke problemen en durven anders te denken. Zorg+Welzijn zet de schijnwerpers op 25 invloedrijke stemmen in het sociaal domein. Laat je inspireren door hun werk, hun visie én hun daden.
- Als verhalen van cliënten blijven spoken: voorkom secundaire traumatiseringby Sigrid Starremans on 29 september 2023 at 07:52
Geweld, misbruik, als hulpverlener hoor je vaak heftige verhalen. Dat die verhalen je raken is normaal. Als je ze niet meer kunt loslaten en ze van invloed zijn op je eigen leven, kan sprake zijn van secundaire traumatisering. Hoe bescherm je jezelf daartegen?
- Wat als je geen pleegouders kunt vinden? Pleegzorg Dichtbij gaat verderby Carolien Stam on 28 september 2023 at 10:36
Een pleeggezin dat aansluit bij de achtergrond en behoeften van het kind. Dat is de basis van pleegzorg. Niet altijd zijn er voldoende pleegouders in het netwerk, soms is de juiste match er niet. Dan houdt het normaal gesproken op voor het kind: geen pleegzorg mogelijk. Maar niet in Limburg, daar experimenteren professionals met Pleegzorg Dichtbij. En met succes.
- Week tegen Eenzaamheid van start: deze 9 artikelen mag je niet missenby Hidde Middelweerd on 28 september 2023 at 09:48
De Week tegen Eenzaamheid 2023 is van start gegaan. Door het hele land worden honderden activiteiten georganiseerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Zorg+Welzijn doet ook een duit in het zakje: we zetten negen artikelen over eenzaamheid (die je niet mag missen) voor je op een rijtje.
Blogs Archive – Zorg+Welzijn Praktijk en beleid in het sociaal domein
- Column: Hoe dichtbij mag je komen?by Jacqueline Schilling on 7 september 2023 at 12:17
In het sociaal domein klinkt vaak het geluid dat digitaal begeleiden afstandelijk is. Het argument dat essentiële omgevingsinformatie en non-verbale signalen verloren gaan, weegt zwaar in deze discussie. Hoewel dit zeker waar is, brengt digitaal begeleiden ook nieuwe mogelijkheden met zich mee, zegt Jacqueline Schilling in deze column.
- Column: Jongerenwerkorganisaties moeten keuzes makenby William Miero on 31 augustus 2023 at 14:24
Sociaal professional William Miero maakt zich zorgen over de hedendaagse wereld van het jongerenwerk. In deze column wil hij graag enkele van deze kwesties aan het licht brengen.
- Reflecties van een Reclasseringswerker 7: Frits wil niet dat zijn zoon zo wordt als hijby hermanvanlunen on 24 juli 2023 at 12:40
Frits heeft net 1,5 jaar in de cel gezeten. Nu heeft hij zijn vrijheid terug, maar zelf vindt ie dat hij misschien beter in de gevangenis had kunnen blijven. Reclasseringswerker Herman komt bij hem langs en probeert Frits moed in te praten.
- Reflecties van een Reclasseringswerker 6: Ik ontwijk krampachtig het decolleté van Samanthaby hermanvanlunen on 13 juli 2023 at 08:35
De vriend van de rondborstige, blonde en schaars geklede Samantha komt binnenkort uit de cel. Daarom moet Herman haar huis checken in het kader van het begeleidingsprogramma. Maar de slaapvertrekken controleren met haar alleen, durft hij niet. Gelukkig komt er een soort van ‘redder in nood’.
- Reflecties van een Reclasseringswerker 5: Leendert en zijn autobedrijf in de Willibrordstraatby hermanvanlunen on 5 juni 2023 at 10:14
Als Leendert met schulden thuis komt te zitten, stromen de overlastmeldingen binnen. Nachtelijke herrie, schreeuwen, intimideren, dreigen. Reclasseringswerker Herman stimuleert Leendert om te gaan werken. Dat pakt iets anders uit dan gehoopt.
Magazine artikelen Archive – Zorg+Welzijn Praktijk en beleid in het sociaal domein
- MEELOPEN MET ‘Ik werk voortdurend in een grijs gebied’by Jessica Maas on 10 augustus 2023 at 07:00
De jongste is negentien, de oudste bijna zestig. De diversiteit van ‘haar deelnemers’ is groot. Maar allemaal hebben ze een tijdje vastgezeten. Ekram Baddouri (42) is ambulant begeleider bij Stichting Exodus Nederland. Fotograaf Bas Losekoot en journalist Jessica Maas kijken een dag mee over haar schouder.
- WIJ SAMEN Met een ‘bakkie aandacht’ naar de mantelzorger toeby Eveline van Herwaarden on 10 augustus 2023 at 07:00
‘Wacht niet tot de mantelzorger naar jou komt, want dan is het vaak te laat.’ Dat is de boodschap van twee ervaren rotten in het vak. Toen hun organisaties gingen samenwerken, ontstond er een nieuwe, succesvolle aanpak.
- THEMA De expert spreekt ‘Mantelzorg is vooral emotioneel zwaar’by Femke van den Berg on 10 augustus 2023 at 07:00
De sociaal werker is nog niet zo in beeld als het gaat om de ondersteuning van mantelzorgers, ziet dr. ir. Rick Kwekkeboom, lector Langdurige zorg en ondersteuning bij de Hogeschool van Amsterdam. Terwijl juist sociaal werkers mensen goed kunnen bijstaan in situaties waarvoor geen kant-en-klare oplossing bestaat.
- WAT WERKT Verschillen overbruggenby Herman Keppy on 10 augustus 2023 at 07:00
Hoe kan sociaal contact bijdragen aan het overbruggen van verschillen tussen mensen met verschillende religies en culturele achtergronden? En hoe organiseer je dit succesvol? Movisie heeft daar een Wat werkt bij-dossier over. Annemarie van Hinsberg deelt de belangrijkste ingrediënten voor sociaal werkers.
- ERVARINGSDESKUNDIGE Kindermishandelingby Eva Prins on 10 augustus 2023 at 07:00
Nina Blom (48) werd als kind zwaar mishandeld: haar ouders maakten haar opzettelijk zo ziek dat ze er bijna aan overleed. Nu schrijft ze boeken en geeft ze lezingen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van deze nog vrij onbekende vorm van kindermishandeling: Kindermishandeling door Falsificatie.
Congressen – Zorg+Welzijn Praktijk en beleid in het sociaal domein
- Jaarcongres Verslaving in het sociaal domeinby MixCom Online on 27 september 2023 at 14:43
Hoe ziet de meest optimale (verslavings)zorg eruit?
- Congres Samenwerken met de mantelzorgerby BSLredactie on 12 september 2023 at 11:55
Wat is nodig voor een betere samenwerking?
- Congres Ouderengeneeskunde in de 1e lijnby fediverbeek on 27 juni 2023 at 15:27
Praktische handvatten voor ouderengeneeskunde
- Cultuursensitieve Zorg Congresby fediverbeek on 16 juni 2023 at 08:15
Goede passende zorg voor iedereen.