Jobs in Health Nieuws
- GGD Fryslân biedt studenten en zorginstellingen hulp bij schurftby Redactie on 3 oktober 2024 at 12:31
Schurft komt vaak voor onder studenten en niet elke student heeft een huisarts in Fryslân. Daarom start GGD Fryslân op 4 oktober bij wijze van proef met een spreekuur voor deze groep. Ook zorginstellingen kunnen bij vermoedens van schurft voor een snelle diagnose een beroep doen op de infectieziektebestrijders van de GGD.
- Ken jij de 12 symptomen van borstkanker?by Redactie on 3 oktober 2024 at 09:43
Slechts 3% van de vrouwen in Nederland op de hoogte is van de 12 meest voorkomende symptomen van borstkanker en ruim driekwart van de vrouwen (76%) controleert haar borsten nooit of zeer zelden. Dat blijkt uit onderzoek van Essencemediacom, in opdracht van het in borst(kanker)zorg gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis.
- Tachtig ziekenhuizen turfen week lang alle ongelukken met fatbikeby Redactie on 2 oktober 2024 at 12:56
Artsen maken zich zorgen over het aantal ernstige ongelukken met fatbikes onder jongeren, maar tot nu toe zijn er geen landelijke cijfers over het aantal letsels na die ongelukken. ‘Daarom wordt dit vanaf vandaag een week lang bijgehouden in bijna alle ziekenhuizen, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie maandag.
- In 2023 overleden vier keer zo veel mensen na een val dan 20 jaar geledenby Redactie on 30 september 2024 at 07:18
In 2023 overleden 7 duizend inwoners van Nederland doordat ze per ongeluk vielen, struikelden of uitgleden (accidentele val). Dat is 12 procent meer dan in 2022 en bijna vier keer zo veel als twintig jaar eerder. Vooral onder 90-plussers en mensen die vanwege een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) zorg krijgen in een instelling vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ), nam het percentage overledenen door een accidentele val toe. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van doodsoorzaken.
- Interventiecardioloog LUMC: Hartziekten bij vrouwen vaak over het hoofd gezienby Redactie on 27 september 2024 at 09:58
“Doe Mee Met Dress Red Day”, luidt de oproep van de Hartstichting voor Wereld Hart Dag 29 september. Doel is aandacht vragen voor het vrouwenhart; en niet voor niets. Interventiecardioloog Ibtihal Al Amri van het LUMC Women’s Health Centre merkt dat hart- en vaatziekten bij vrouwen nog steeds over het hoofd worden gezien.
- Onderzoekers kunnen dementie vroegtijdig opsporen in het oogby Redactie on 26 september 2024 at 18:13
Frontotemporale dementie (FTD) en andere soorten van dementie kunnen vroegtijdig worden opgespoord in het netvlies (de retina) van het oog. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.
- Eerste fase PFAS-onderzoeksprogramma afgerondby Redactie on 20 september 2024 at 18:28
Het RIVM heeft de eerste fase van het PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen)-onderzoeksprogramma afgerond met de publicatie van het rapport ‘PFAS-onderzoeksprogramma: Inventarisatie beschikbare informatie en afbakening onderzoek’. Dit programma richt zich op onderzoek naar de blootstelling aan PFAS in Nederland en wat eraan gedaan kan worden. We weten nu beter hoeveel PFAS mensen binnenkrijgen via voedsel en drinkwater. We weten echter nog niet hoeveel PFAS mensen in Nederland in hun lichaam hebben. Daar is meer onderzoek voor nodig. Ook gaan we verder onderzoek doen naar PFAS in de bodem en werken we internationaal samen aan manieren om de risico’s van blootstelling aan PFAS te kunnen inschatten.
- Voor het eerst in jaren minder voedselinfectiesby Redactie on 19 september 2024 at 12:02
Voor het eerst sinds 2016 werden in 2023 minder voedselinfecties in Nederland gemeld dan in het jaar ervoor. Het aantal uitbraken daalde van 1.173 in 2022 naar 911 in 2023. Het aantal zieken nam af van 4.505 naar 3.500.
- Nederland telt bijna 1,2 miljoen mensen met diabetesby Redactie on 10 september 2024 at 16:12
In 2022 waren er in de Nederlandse huisartsenpraktijken bijna 1,2 miljoen mensen bekend met diabetes, waarvan 108.100 met diabetes type 1 en 1.064.800 met diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel uitgevoerd in opdracht van het Diabetes Fonds.
- 4 op de 10 Nederlanders hebben angst- of depressiegevoelensby Redactie on 10 september 2024 at 07:13
In 2023 had 42 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder angst- of depressiegevoelens in de afgelopen 4 weken. Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. Onder vrouwen komen angst- of depressiegevoelens meer voor dan onder mannen. 18- tot 25-jarigen hebben het vaakst dergelijke gevoelens. Dit melden het CBS en het Trimbos-instituut op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête.
- 'Zwemmen in Zuid-Europa steeds riskanter door opkomst tropische parasiet'by Redactie on 2 september 2024 at 14:59
Nieuw onderzoek van KU Leuven toont aan dat het risico op schistosomiase, een infectieziekte veroorzaakt door een parasitaire platworm, sterk zal stijgen in de komende eeuw. Oorzaak is de klimaatverandering waardoor zoetwaterslakken, die de parasiet overdragen, kunnen overleven in verschillende Zuid-Europese landen. Onderzoekers willen vakantiegangers attent maken op het mogelijke risico van een verfrissende duik in een rivier of meer.
- Rutgers ziet seksuele gezondheid verslechterenby Redactie on 2 september 2024 at 06:37
Onderzoekers van de Rutgers maken zich grote zorgen over de afnemende seksuele gezondheid in Nederland.
- Voorkom hoge tandartskosten: tips voor een passende verzekeringby Redactie on 30 augustus 2024 at 14:28
Een bezoekje aan de tandarts: voor sommige mensen een doodenge ervaring, voor anderen niet zo spannend. Het maakt niet uit of je bang bent voor de tandarts of niet, de rekening betalen van de tandarts is nooit leuk. De kosten van de tandarts kunnen al snel hoog oplopen. Een goede tandartsverzekering helpt om de kosten te vergoeden, zodat je zelf niet voor hoge kosten komt te staan.
- Ruim 4 miljoen mensen geven geen toestemming voor orgaandonatieby Redactie on 28 augustus 2024 at 09:17
Op 1 januari 2024 hadden 10,6 miljoen mensen van 18 jaar of ouder een keuze ingevuld in het Donorregister. In 2020, het jaar waarin de nieuwe donorwet werd ingevoerd, waren dat er 6,9 miljoen. 4,8 miljoen mensen gaven toestemming voor orgaandonatie, 1 miljoen meer dan in 2020. 4,3 miljoen mensen gaven geen toestemming voor orgaandonatie, 2 miljoen meer dan in 2020. Volwassenen met herkomst buiten Nederland gaven bijna twee keer zo vaak aan geen donor te willen zijn als volwassenen met Nederlandse herkomst. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Donorregister.
- Geen eigen risico bij snelle en eenvoudige nacontroles prostaatkankerby Redactie on 27 augustus 2024 at 15:29
Mannen die een jaar na hun prostaatverwijdering voor prostaatkanker geen hoog-risico risicowaarden hebben én geen klachten, worden bij het Catharina Ziekenhuis vanaf dat moment overgedragen aan de eerstelijnszorg voor nacontroles. ‘Nu het een bewezen succes is, gaat zorgverzekeraar VGZ dit opnemen in het Zinnige Zorg-programma richting andere ziekenhuizen’, zo meldt het Catharina Ziekenhuis.
- De nominatieronde voor de Gouden Televizier-Ring is gestartby Redactie on 27 augustus 2024 at 10:31
Na vier kwalificatierondes is het nu tijd voor de grote nominatieronde. Inmiddels weten we welke 30 programma’s nog in de race zijn voor die felbegeerde Gouden Televizier-Ring. Maar deze stemronde wordt duidelijk welke drie programma’s de grote favoriet waren afgelopen jaar.
- UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkelingby Redactie on 27 augustus 2024 at 08:44
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing en stamcelmodellen rendabel worden zodat ze verder ontwikkeld kunnen worden. Hiervoor is 5.7 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld vanuit het Nationale Groeifonds.
- Coronaprik: uitnodigen risicogroepen van startby Redactie on 23 augustus 2024 at 08:41
Vanaf 27 augustus ontvangen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM stuurt de uitnodigingen naar mensen van 60 jaar en ouder. De coronaprik wordt van 16 september tot en met 6 december 2024 gegeven op priklocaties van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).
- 'Sporten en zwanger zijn gaan prima samen'by Redactie on 21 augustus 2024 at 17:28
Dat voldoende bewegen gezond is, hebben de meeste mensen intussen wel scherp. Maar hoe zit dat voor vrouwen tijdens hun zwangerschap? Daarover leven nog veel vragen. Ook deze week ontstaan heel wat vraagtekens op het moment dat profvoetbalster Lieke Martens aankondigt zwanger te zijn en ondertussen door blijft sporten. Wat is verstandig op het gebied van sport en bewegen tijdens de zwangerschap, en wat niet?
- VWS start campagne over hulp bieden bij verward of onbegrepen gedragby Redactie on 19 augustus 2024 at 17:56
Vandaag start de publiekscampagne ‘Meldpunt Zorgwekkend Gedrag’ om het landelijk meldnummer 0800-1205 onder de aandacht te brengen. Het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag helpt mensen als er geen sprake is van spoed maar zij zich wel zorgen maken over iemand in hun omgeving die verward of onbegrepen gedrag vertoont. Door te bellen met het landelijk meldnummer krijgen zij advies van deskundigen die meedenken of een melding maken bij de juiste hulpinstantie.
- Rode Kruis zet meer hulpverleners in vanwege Mpox-epidemieby Redactie on 19 augustus 2024 at 13:21
Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de Mpox-uitbraak op het Afrikaanse continent. ‘Door de toename van het aantal besmettingen, riep de WHO de noodtoestand uit. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op in het hele Afrikaanse continent, om te helpen en om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt’, zo laat het Rode Kruis maandag weten.
- Eiwitrijke voeding geeft geen verbetering voor IC-patiëntenby Redactie on 16 augustus 2024 at 09:36
Hoewel eiwitrijke voeding in veel gevallen helpt om spiermassa op te bouwen, gaat dit niet op voor ernstig zieke patiënten op een Intensive Care. Dat toont onderzoek van het Maastricht UMC+ en Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk aan.
- NVWA waarschuwt voor verboden stof sibutramine in afslanktheeby Redactie on 4 augustus 2024 at 12:04
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om de afslankthee Özlex Tea niet te gebruiken.
- Stappenplan voor lokale organisaties om 50-plussers te laten bewegenby Redactie on 1 augustus 2024 at 21:41
Als ouderen meer bewegen blijven ze langer fysiek en mentaal gezond en zelfredzaam en doen ze minder beroep op zorg. De Open Universiteit heeft een stappenplan ontwikkeld voor gemeenten en lokale netwerken waarmee ze aan de slag kunnen om zo veel mogelijk 50-plussers te laten bewegen.
- Gevaar brandbare vloeistoffen nog steeds onderschatby Redactie on 1 augustus 2024 at 11:34
Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van de gevaren die brandbare vloeistoffen, zoals bio-ethanol, spiritus en benzine, met zich meebrengen. In het brandwondencentrum in Beverwijk werden de laatste periode al 13 mensen binnengebracht met ernstige brandwonden door ongelukken met een brandbare vloeistof. “Terwijl dit soort ongelukken juist te voorkomen zijn. Als je weet dat er bij het openen van de fles een explosieve gaswolk ontstaat, dan gebruik je de vloeistoffen zoals spiritus niet om een barbecue of vuurkorf aan te steken,” vertelt Kiran Baran, brandwondenarts in het Rode Kruis Ziekenhuis.
- Koningin Máxima opent nieuwe polikliniek van de Nederlandse Endometriose Kliniekby Redactie on 22 juli 2024 at 16:16
Koningin Máxima opent dinsdagmorgen 10 september in het Reiner de Graaf ziekenhuis in Delft de nieuwe polikliniek voor patiënten met ernstige endometriose.
- Tijdig herkennen van alcoholproblematiek bij de patiënt is complex voor huisartsby Redactie on 19 juli 2024 at 04:12
Patiënten bij wie de huisarts de diagnose alcoholproblematiek vastlegt, zijn in het jaar voorafgaand aan deze diagnose al vaker bij de huisarts en praktijkondersteuner (POH-GGZ) geweest met psychische problemen. Toch is het vroeg herkennen van alcoholproblematiek door de huisarts of praktijkondersteuner ingewikkeld, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel. Door mensen met een (beginnend) alcoholprobleem effectieve hulp te bieden kan problematisch alcoholgebruik wellicht worden voorkomen. Het tijdig herkennen van deze groep mensen is dus belangrijk.
- Steeds minder visites door de huisarts in Nederlandby Redactie on 8 juli 2024 at 08:32
In 2023 legden huisartsen niet alleen minder visites af dan voorgaande jaren. Ook registreerden zij minder acute aandoeningen. Na een toename van klachten en aandoeningen van de luchtwegen in 2022, namen deze afgelopen jaar af. Dit en meer blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg, berekend met gegevens afkomstig van 424 huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.
- Piek in tekenbeetseizoen verwachtby Redactie on 8 juli 2024 at 08:19
Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University verwachten de komende weken de piek van het tekenbeetseizoen. Die valt samen met de start van de zomervakantie.
- Chip met hersencellen voor betere diagnose en behandeling van zeldzame epilepsieby Redactie on 5 juli 2024 at 06:59
Het syndroom van Dravet is een zeldzame aangeboren vorm van epilepsie die kan leiden tot ernstige verstandelijke beperkingen. Eline van Hugte van het Radboudumc transformeert cellen uit het bloed van patiënten met Dravet tot hersencellen die ze kweekt op een chip. In haar promotieonderzoek toont ze aan dat ze met deze methode de aard en ernst van deze ziekte beter kan voorspellen. Bovendien biedt het mogelijkheden voor persoonsgerichte behandeling.
- NVWA: Deze 20 honingproducten bevatten stoffen tegen erectieproblemenby Redactie on 4 juli 2024 at 20:12
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een lijst gepubliceerd van 20 honingproducten waarin schadelijke libidoverhogende stoffen zijn aangetroffen. Dit meldt de NVWA donderdag.
- Weer micro- en nanoplastics in menselijk bloed gevondenby Redactie on 1 juli 2024 at 08:16
Een tweede studie door analytisch chemici en immunologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC (VUmc) over de aanwezigheid van micro- en nanoplastics in menselijk bloed bevestigt de eerdere bevindingen van het team (Leslie et al., 2022). De eerste studie kreeg overweldigende aandacht, waaronder veel weerstand en ongeloof, vooral vanuit de polymeerindustrie.
- Kim Smits: biomarkers in urine verbeteren de diagnose van nierkankerby Redactie on 1 juli 2024 at 07:49
Kan urine worden gebruikt om niercelcarcinoom op te sporen? De huidige aanpak bij kleine niermassa’s is in de meeste gevallen een preventieve gedeeltelijke of volledige verwijdering van de nier, waarbij niet altijd duidelijk is of de massa goed- of kwaadaardig is.
- In Overijssel, Drenthe en Groningen kans op smog door ozonby Redactie on 27 juni 2024 at 11:18
Op donderdag 27 juni 2024 wordt de luchtkwaliteit “slecht” in Overijssel, Drenthe en Groningen vanwege smog door ozon. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hier last van hebben. Het RIVM adviseert hen binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.
- Een op drie Nederlanders onverwacht naar de dokter op vakantieby Redactie on 26 juni 2024 at 17:12
Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat een derde van de Nederlanders wel eens onverwacht zorg nodig had op vakantie in het buitenland. Voor bijna de helft van de Nederlanders die zorg nodig had in het buitenland leverde dat problemen op omdat zij zorgkosten moesten voorschieten of een een deel van de zorgkosten zelf moesten betalen.